Despre Virginia Satir....

Ti s-a intamplat sa iti fie drag cineva si sa nu stii de ce?

Ti s-a intamplat ca nici macar sa nu cunosti aceasta persoana si sa iti fie draga de nu mai poti?

Uite asa mi s-a intamplat mie cu Virginia Satir. Nu am avut onoarea sa o cunosc personal, nici nu as fi putut. Dar am cunoscut-o prin intermediul cuvantului scris, video si mai ales, prin intermediul minunatelor sale meditatii ghidate.

M-am gandit ca ar fi minunat sa impartasesc cu voi cateva dintre meditatiile sale.

In realitate, este un voiaj de 42 de zile in care CEVA se schimba in interiorul nostru. O prietena mi-a sugerat sa chem acest voiaj, „Provocarea de 42 de zile”. Sunt foarte la moda „provocarile de x zile”, suna cool si are succes din punct devedere al marketingului.

Dar nu prea imi pasa de marketing, nu pentru ca nu as fi interesata sa fiu citita si ascultata dar pentru ca am convingerea ca cine trebuie sa ma cunoasca... ma cunoaste. Cred mai mult in „coincidente” si Desenul Divin decat in nenea Marketing.

Acestea fiind spuse, in acest post iti prezint, foarte pe scurt, Virginia Satir.

Peste citeva zile iti voi prezenta „calatoria” noastra. Daca iti va place, poate o vom face impreuna.

Satir a fost poate cea mai populara si influenta terapeuta familiara. S-a nascut la Neillsville, Winsconsin, cea mai mare dintre cinci frati. Parintii sai aveau origini nemtesti si proveneau din familii foarte numeroase.

Virginia isi amintea cu multa placere de copilaria sa, petrecuta in ferma parintilor, alaturi de natura si animale si de fratii ei mai mici de care avea grija. Tatal sau era un alcoolist dar asta nu a impiedicat-o pe Virginia sa invete de la el valoarea onestitatii. De la mama sa, a invatat „arta de a repara lucrurile”. Probabil, acest lucru a ajutat-o mult in munca sa de terapeut pentru cuplurile in criza.

A fost un copil curios care a citit cu lacomie tot ceea ce putea citi iar mai tarziu, a lucrat ca baby sitter pentru a-si plati studiile la scumpa Milwaukee State Teachers College (acum University of Wisconsin-Milwaukee). A lucrat si ca voluntar intr-un institut pentru persoane de culoare unde a intrat in contact cu problema rasismului si celelalte probleme ale afro-americanilor.

Dupa ce a terminat facultatea de Educatie a lucrat ca invatatoare la Williams Bay, Wisconsin. Aici, familiile erau foarte sarace si prin urmare, Satir obisnuia sa se duca acasa la copii pentru a incuraja parintii sa isi trimita odraslele la scoala. Poate ca aceasta experienta a determinat-o pe Satir sa cultive ideea ca poate schimba lumea incepand din sanul familiei.

In 1937, Virgia a luat hotararea de a continua studiile ca asistenta sociala si s-a inscris la Northwestern University di Chicago.

Intre timp a cunoscut pe viitorul sau sot, Gordon Rodgers, intr-o statie de tren cu care s-a casatorit in 1941. Acesta, de fapt, era venit de pe front si dupa casatorie se intoarse inapoi la razboi. Virginia a ramas insarcinata imediat dar, din cauza ca sarcina era extrauterina au trebuit sa ii faca histerctomie totala.

A continuat sa studieze si sa lucreze, sa isi dea toate examenele in 1943 dar si-a luat licenta in 1948. Cind sotul sau s-a intors de pe front, si-au dat seama ca se indepartasera prea mult in acei ani de absenta si astfel au decis sa se desparta in 1949.

In 1951 Virgia s-a casatorit cu Norman Satir; aceasta casatorie a durat pana in anul 1957. In timpul acestei casnicii Virgia a adoptat doua fete de care se ocupase deja din punct de vedere profesional.

Desi nu a reusit sa isi creeze propria familie, Virgia era una dintre cele mai recunoscute si respectate terapeute familiare. A avut un enorm succes pe plan profesional. A lucrat cu Rogers, Maslow si Perls. La jumatatea anilor 70, munca sa si modul sau de a face terapie a fost studiat indelung de cei care au creeat Programarea Neuro Lingvistica, Richard Bandler si John Grinder.

Virgiania Satir a murit la varsta de 72 de ani din cauza unui cancer la ficat si pancreas.

Calatoria de 42 de zile / meditatii de Virginia Satir

Acusi, acusi incepe „calatoria” noastra de 42 de zile. Ia-ti un caiet pe care sa il dedici acestei „calatorii”, vei avea astfel ocazia sa iti notezi intuitiile pe care le vei avea. Inainte de a incepe meditatiile, te rog sa notezi cum te simti si care sunt gandurile tale predominante. Sper ca esti la fel de curios ca si mine cum se vor transforma in aceste 42 de zile.

Pe 1 octombrie, ca de obicei, voi publica meditatia lunii octombrie. De aceea am hotarat sa incep acest ciclu de meditatii de luni, 3 octombrie.

Dar iata ce spune Virginia Satir despre meditatiile sale:

Sunt intrebata foarte des de ce folosesc meditatiile. As putea zice ca e un aspect transversal. Invatamintele mele au o baza in meditatiile mele si viceversa, tot ceea ce este in aceste meditatii este legat de modelul meu terapeutic.

Altfel spus, toate aceste meditatii sunt ancore pentru cresterea sinelui prin intermediul emisferului drept.

Construiesc meditatiile incepand cu partea intuitiva, partea sensibila a Sinelui. Dupa aceea ma indrept spre partea psihica, de exemplu, prin respiratie.

Asociez respiratia cu relaxarea: da un anumit sentiment al puterii. Putem invata sa respiram in mod constient, sa ne relaxam si sa ne bucuram de sentimentul puterii interioare in acelasi timp.

Capacitatea pe care o avem de a merge spre necunoscut se naste din resursele pe care le avem, nu pentru ca stim ce va fi sau pentru ca ne este garantat un anumit rezultat. Daca cunosc resursele mele pot merge oriunde cu mai multa speranta pentru ca frica mea de schimbare este mai mica.

Punctul central al meditatiilor mele este format din sentimentele de autostima, incredere in propriile puteri si extinderea propriilor resurse.

Deci, am adaugat in meditatiile mele:

 • Sanctuarul, unde orice lucru este exact asa cum doresti tu sa fie;

 • Kitul Autostimei:

  • O palarie de detectiv;

  • Un medalion;

  • O cheie de aur;

  • Un toiag al dorintelor;

  • O cutie a intelepciunii.

 • Cartea Mea – pastrata in Sanctuar

Aceste elemente ajuta persoanele sa atinga un nou nivel al fiintei.

Un alt aspect al meditatiilor mele este acela de a „da drmul”, de a te elibera in loc sa cauti solutii cu orice pret la ceea nu nu functioneaza bine. Re-evaluand ceea ce nu mai avem nevoie si eliberandu-ne cu o binecuvantare, reusim sa facem spatiu in „camara” noastra psihologica.

Meditatiile mele ajuta persoanele sa priveasca inainte. Astfel are loc cresterea. Folosesc, deci, cuvinte, culori, sunete, metafore si un proces care favorizeaza miscarea inainte.

Scopul meu principal este acela de a ajuta persoanele sa devina ceea ce inca nu stiu ca pot fi.

Observ ca marea majoritate a persoanelor „vad” posibilitatile pe care le au. Eu vreau ca persoanele sa ajunga in acele parti ale lor unde se gaseste energia vitala si sa o folosesca. Este ca si cum ai atinge ceva si l-ai invita sa se deschida.

In munca mea, doua cuvinte au devenit importante: „infometat” si „ranit”.

Pot traduce Orice isi fac oamenii unul altuia, in termeni de „foame” sau „rana”.

Foamea” are mai multe nivele: foame de iubire, foame de a fi recunoscut, foamea de a fi vazut si auzit, foame pretutindeni. Ideea de „foame” este mai potrivita decat aceea de „nevoie”.

Nevoia se refera mai degraba la aspectele fiziologice ca mancarea, un acoperis sau haine.

Dar, la baza „foamei” despre care vorbesc eu, sunt dorinte mai profunde cum ar fi: sentimentul de apartenenta, conexiunea, coerenta.

Al doilea cuvant, „rana” este deja din primul stadiu al copilariei noastre. Daca in timpul cresterii noastre trebuie sa ne conformam si sa ne supunem impotriva vointei noastre ajungem sa fim cu totii „raniti”. Pentru a ne vindeca aceste rani avem nevoie sa devenim capabili sa stam pe picioarele noastre, sa fim echilibrati.

De multe ori vad in definitiile si etichetele psihologiei o incercare de a defini modalitatile cu care lumea a fost „ranita” si „infometata”.

Meditatiile sunt un excelent mijloc pentru a determina partea intuitiva a noastra de a gasi si folosi capacitatile noastre ascunse care ne permit schimbarea si vindecarea.” (Virginia Satir, fragmente dintr-un interviu)

Imi doresc cu tot sufletul sa fii alaturi de mine in aceasta calatorie!

In fiecare dimineata la ora 6, vei gasi pe canalul meu YouTube, meditatia zilei. Daca nu o poti face la 6 dimineata, o poti face la orice ora doresti. Ar fi foarte bine daca ai stabili o ora in timpul zilei care ramane aceeasi pentru toate cele 42 de zile.

Te astept cu iubire!

Incepem calatoria cu Virginia Satir

Am terminat de inregistrat meditatiile Virginiei Satir pentru prima saptamana. In paranteza fie spus, cand le-am inregistrat ma cam durea gatul, dar sper sa nu se auda prea tare acest lucru.

In primul rand, sper ca traducandu-le, m-am exprimat bine in limba romana. Am mai spus-o deja, sunt plecata de ceva timp din tara si cateodata ma exprim in mod „ciudat” in limba romana. In plus, de cand am plecat, limba romana s-a evoluat iar eu am pierdut multe din noile expresii. Dar ceea ce e important nu este limbajul meu academic ci faptul de a-ti transmite mesajul Virginiei Satir. Daca fac greseli de exprimare, te rog sa ma anunti cu un mesaj; iti sunt recunoscatoare!

Nu stiu care sunt asteptarile tale de la aceste meditatii.... dar ceea ce te rog este sa NU ai asteptari.

Poate iti vor parea prea scurte, prea simple.... prea lente.....

Iti sugerez sa ai rabdare. Fa meditatiile pe care le propun in ordinea in care le public. Abia dupa cele 42 de zile vom vorbi.

Si nu uita de caiet! Noteaza impresiile tale dupa meditatie dar si seara, inainte de a te culca! Poate vei dori sa repeti aceeasi meditatie in timpul zilei sau chiar o meditatie dintr-o zi precedenta. E ok! Fa cum iti spune inima!

Desigur, ar fi foarte frumos daca ai putea impartasi cu ceilalti trairile tale. O poti face pe FaceBook, pe grupul meu sau sub fiecare video, cum doresti si daca doresti.

Iata lista meditatiilor pentru prima saptamana:

Ziua 1: Legatura intima cu corpul

Ziua 2: Puterea gandurilor tale

Ziua 3: Un mesaj de iubire

Ziua 4: Umanitatea si divinitatea din tine

Ziua 5: Ramai in echilibru

Ziua 6: Schimbarea prin acceptare

Ziua 7: (adica duminica)..... nu avem meditatie. Odihneste-te sau poti re-asculta una din meditatiile precedente care ti-au placut. Sau, poti folosi ziua ca sa te relaxezi, sa te mangai, sa te asculti, sa ai grija de tine, de nevoile corpului tau....sa respiri si sa te relaxezi...

Pentru cei care au inceput mai tarziu "calatoria" noastra, iata lista completa celor 42 de meditatii ale Virginiei Satir:

 1. ziua 1

 2. ziua 2

 3. ziua 3

 4. ziua 4

 5. ziua 5

 6. ziua 6

 7. ziua 7

 8. ziua 8

 9. ziua 9

 10. ziua 10

 11. ziua 11

 12. ziua 12

 13. ziua 13

 14. ziua 14

 15. ziua 15

 16. ziua 16

 17. ziua 17

 18. ziua 18

 19. ziua 19

 20. ziua 20

 21. ziua 21

 22. ziua 22

 23. ziua 23

 24. ziua 24

 25. ziua 25

 26. ziua 26

 27. ziua 27

 28. ziua 28

 29. ziua 29

 30. ziua 30

 31. ziua 31

 32. ziua 32

 33. ziua 33

 34. ziua 34

 35. ziua 35

 36. ziua 36

 37. ziua 37

 38. ziua 38

 39. ziua 39

 40. ziua 40

 41. ziua 41

 42. ziua 42

personajeRivaduComment