Imaginea de noi înșine: care este importanța sa concretă și cum putem să o îmbunătățim?

Fiecare dintre noi are o imagine de sine însuși. Nu mă refer strict la imaginea fizica ci la imaginea pe care o avem despre noi înșine în imaginație: ce credem că suntem capabil să facem, cât succes putem avea, cât merităm, cât de mult putem fi iubiți, câtă fericire putem avea etc.

Cât de importantă este imaginea de sine?

Ah, de importanța ei a vorbit foarte bine Maxwell Maltz în ”Psihocibernetică” unde subiectul principal chiar acesta este: imaginea de sine. Pe cartea lui Maltz se bazează aproape toate (dacă nu toate) programele de creștere personală din ultimul timp. Cel puțin, cei mai iubiți și însemnați autori și învățători de azi își bazează programele, cărțile și cursurile pe această carte.

Imaginea ta interioară determină nivelul de succes pe care îl poți obține și insuccesele pe care le ai.

Partea frumoasă este că este mereu imaginația noastră aceea care este responsabilă de creearea imaginii de sine.

Este forța cea mai puternică pentru că, pe baza imaginii noastre interioare decretăm adevarate profeții care se auto-realizează și care dicteaza cum să ne comportăm sau cum să acționăm pentru a fi în linie cu ceea ce credem despre noi înșine.

O femeie care are în imaginea proprie ideea că este o persoană fidelă nu va putea sa facă meseria de prostituată. Probabil, ar prefera să moară de foame, mai bine. Chiar și dacă i se va întâmpla să trădeze partenerul, chiar dacă o face din iubire, va avea de a face cu profunde sentimente de vinovăție, conflicte interioare și remușcări care îi vor creea nenumărate probleme, inclusiv de sanatate. O persoană care se vede ca o persoană care nu merită, chiar dacă nu este conștient de aceeastă imagine interioară, poate lupta cu toate forțele sale și nu atinge succesul. Sau, dacă îl atinge, nu îl poate menține.  

Și problema este că nu suntem perfect conștienți de ceea ce credem despre noi înșine cu adevărat; dar este de ajuns să privim viața noastră ca să înțelegem care este imaginea personală!

Persoanele nu își dau seama că au o imagine interioară pe baza căreia acționează și își creeaza propria realitate...”dupa chipul și asemănarea sa”.

Ți s-a întâmplat să întâlnești persoane frumoase dar care se consideră urâte?

Ți s-a întâmplat să întâlnești persoane foarte bune în ceea ce fac dar care privesc ceea ce fac ca pe un nimic fără valoare? Pentru că ele se consideră fără valoare.

Ce fac asemenea persoane?

O femeie care nu se considera frumoasă chiar dacă realitatea obiectivă este diferită, pune în practică strategii inconștiente care o duc în situații care îi demonstrează adevărul său personal.

Și chiar nu cunosti nici un artist sau un meșteșugar, foarte bun în ceea ce face dar care abia o duce de pe azi pe mâine, în timp ce galeriile de artă sunt pline de mâzgălituri fără sens vândute la prețuri astronomice?

Ceea ce tu gândești despre tine însuți este exact ceea ce gândesc ceilalți despre tine.

Fiecare dintre noi comunică prin intermediul cuvintelor, a tonului de voce, a corpului, modul în care vrea să fie tratat, în funcție de cum se tratează el însuși, în funcție de imaginea de sine pe care o are.

Această imagine de sine este responsabilă și de propria fericire. Sau, nefericire.

De unde și cum se formează imaginea de sine?

În marea majoritate a cazurilor este fructul a ceea ce ne este spus și ceea ce trăim emoțional când suntem copii.

Părinții, învățătorii, educatorii, profesorii și toate acele persoane care au însemnat ceva în viața noastră și care au contribuit la creșterea noastră, exprimă păreri și judecă acțiunile și comportamentele noastre.

Acele păreri vor deveni apoi o etichetă în care ne vom recunoaște și va deveni imaginea pe care o avem despre noi înșine.

Cum te vezi? Te vezi neputincios? Că nu meriti? Că nu poți fi iubit? Că nu găsești pe nimeni care să te iubeasca? Inferior? Incapabil?

Ceea ce ți-a fost spus de alții este chiar adevărat?

Clar ca nu!

Și totuși, aceste idei pe care le „coacem” înăuntrul nostru, că ne place sau nu, devin ale noastre, parte integrantă din cine suntem.

Și atunci, încercăm să o acoperim pentru a evita ca ceilalți să o vadă, pentru a ne construi o mască în spatele căreia să ne ascundem, crezând, copilărește că masca reușește să ne ascundă de lume.

Iar, până la urmă, folosim toate energiile noastre interioare pentru a menține vie această mască.

Te îndemn să te debarasezi de acea mască.

Tu esti TU, cu imperfecțiunile și perfecțiunile tale.

Și ești mult mai mult decât atât! Nu ești imaginea pe care ți-au creeat-o, pe care ți-ai creeat-o.

Ești mult mai mult.

Ești făcut din aceeași materie ca și stelele.

Unic și irepetibil.

Extraordinar și minunat în complexitatea ta.

Dacă ești interesat să lucrezi pe imaginea de sine, te anunț că am creeat un program intitulat: ”Noua Imagine de Sine – Psihocibernetica”.
Detalii găsești AICI.: