A te iubi pe tine însuți nu înseamnă să ai un egoism sănătos, ci o iubire de sine sănătoasă
Actualizată în: 1 iul. 2022
Astăzi, reflectam la cuvântul "iubire" și la cât de mult este folosit. Oricând, oriunde și oricum! Ca pătrunjelul… este peste tot!
Vorbim mult despre asta, dar acționăm puțin față de noi înșine și, uneori, mărturisesc, este o greșeală pe care o fac și eu.
Dar, de fapt, nu este singura greșeală pe care o fac.
Uneori, sunt atât de prinsă în lucrurile de făcut, în nevoile celorlalți, încât abia la sfârșitul zilei mă ascult, vorbesc cu mine și încerc să înțeleg care sunt nevoile mele.
Aici, vorbind deschis despre asta pe blogul acesta care îmi adună gândurile, nu numai că pot să văd mai clar, dar mă eliberează și de acea mască inutilă de "terapeut perfect" pe care aș putea să mi-o pun.
Da, aș putea, dar am ales să nu o fac și știi de ce?
Pentru că nu mi-e teamă să spun cum sunt și cum mă descurc cu "neajunsurile" mele, dacă le putem numi așa.
Mă accept așa cum sunt, ca un observator extern, fără să mă judec. Și asta este ceva ce am înțeles de mult timp:
Acceptarea ta este un prim pas care îți permite să te iubești sincer și autentic.
Așa că te întreb:
Poți să te accepți așa cum ești?
Cu "neajunsurile" tale, cu slăbiciunile tale, cu sensibilitatea ta? Te accepți pe tine însuți sau ești în război cu tine însuți?
Pentru că acesta este un punct fundamental, primul, aș spune, la care te sfătuiesc să lucrezi.
La urma urmei, gândește-te la asta: unei persoane dragi, ce i-ai spune atunci când este se simte aiurea pentru o greșeală? Cu ce cuvinte te-ai adresa ei? Cu cuvinte de dragoste și înțelegere sau cu cuvinte de furie și dezamăgire?
Și dacă adresezi cuvinte de Iubire și înțelegere unei persoane dragi, de ce nu și ție?
Îmi amintesc, totuși, un gând pe care l-am avut de multe ori când mi s-a adresat aceeași invitație cu ceva timp în urmă:
Dar dacă mă accept așa cum sunt, ce motiv am să mă perfecționez? Înseamnă că sunt bine așa cum sunt!
Dar ia gândește-te la o grădină cu un teren fertil. Este minunată și plină de posibilități. Poți să ai ce grădină dorești.. în stil italian, japonez, englezesc, cum vrei tu!
Dar dacă nu începi să plantezi și să crești semințe care să dea roade, grădina este minunată în sine, dar nu la potențialul său maxim. Iar fructele sale ar putea aduce alte semințe pentru alte domenii, fructe de gustat, noi culori, mirosuri, arome.
Când știi că ai un teren fertil atunci impulsul să dai totul tot timpul, non-stop, este chiar după colț.
Deprivându-ne de acel timp care ar trebui dedicat nouă înșine. Îndepărtând efectiv spațiul pentru uimire, joc, imaginație, creativitate.
Și atunci, unde este minunea de a fi Om?
Ea se află la mijloc, în echilibrul dintre cele două opuse:
Îmi recunosc greșelile ca pe o oportunitate minunată de creștere, nu devin sclavul unor modele și comportamente rigide, ci le pun în slujba mea.
În acest "punct de echilibru" se dezvoltă iubirea de sine.
Când cineva se iubește pe sine, se cunoaște pe sine.
Când ajungi să te cunoști, nu-ți mai este teamă: nici de judecata celorlalți, nici de viitorul incert, nici de alegerile pe care le faci, nici de faptul că nu vei fi iubit... pentru că știi cine ești cu adevărat, ceea ce poate face pământul tău fertil.
Și ai grijă!
A te iubi pe tine însuți nu înseamnă să ai un egoism sănătos, ci o iubire de sine sănătoasă.
Sunt două lucruri complet diferite!
Legat de iubirea de sine am înregistrat un nou audio de afirmații pozitive care îți vor întări autostima și te vor încuraja să te privești cu blândețe ți acceptare, într-un cuvânt: cu Iubire.
********************************************************************
Ești pregătit să încerci un NOU mod de vindecare?
Vindecarea și integrarea Copilului Interior Rănit: metoda care, pas după pas te ajută să te conectezi cu Copilul tău Interior și să vindeci părțile rănite.
Canalul YouTube Rivadù – unde găsești meditații ghidate, podcasturi și interviuri pe teme de creștere și dezvoltare personală.
Înscrie-te la newsletter ca să primești un curs bază pentru dobândirea echilibrului emoțional.