top of page

Când lumea aleargă tu mergi încet

Actualizată în: 28 iun. 2022


Atât de mulți oameni traiesc pe această planetă fără să fie conștienți de impactul pe care îl au asupra oamenilor si ambientului din jurul lor.

În fiecare dintre noi există o capacitate extraordinară de a influența schimbarea. Cu toate acestea, prea mulți dintre noi reacționează pur și simplu la creațiile/credintele altora.

Conștientizarea de sine și practicarea reflecției și a introspecției zilnice ne oferă fiecăruia dintre noi posibilitatea de a găsi ceea ce ne dorim cu adevărat de la această viață prețioasă.

Cu toții suntem susceptibili la influențe exterioare și la prejudecăți personale. Dacă nu suntem conștienți de noi înșine, suntem și mai susceptibili.

Atunci când cineva poate realiza stăpânirea de sine printr-o înțelegere profundă a sinelui interior și a sinelui public prin atingerea unei adevărate conștiințe de sine, se poate obține adevărata libertate.

Este conștiința de sine același lucru cu auto-reflecția și introspecția?

Conștientizarea trăsăturilor, a comportamentelor, a caracterului, a motivelor și a sentimentelor sau a unor aspecte ale sinelui conduc la starea psihologică de autocunoaștere. S-a teoretizat că aceasta se dezvoltă la copii încă de la vârsta de 18 luni (Lewis & Brooks-Gunn, 1979). Conștiința de sine este o stare în care conceptul de sine reacționează la indicii sociale și de mediu. La adulți, conștiința de sine reprezintă capacitatea de auto-reflecție mai profundă.

Conștiința de sine este abilitatea de a te vedea clar și obiectiv prin reflecție și introspecție.

Deși poate că nu este posibil să se atingă o obiectivitate totală cu privire la propria persoană (aceasta este o dezbatere care a continuat să facă ravagii de-a lungul istoriei filozofiei), există cu siguranță grade de autocunoaștere. Aceasta există pe un spectru.


Deși toată lumea are o idee fundamentală despre ce este conștiința de sine, nu știm exact de unde provine, care sunt precursorii săi sau de ce unii dintre noi par să aibă mai mult sau mai puțin decât alții.

Aici intervine teoria conștiinței de sine, care oferă câteva răspunsuri potențiale la astfel de întrebări.

Ce este teoria conștiinței de sine?

Teoria conștientizării de sine se bazează pe ideea că nu ești tu însuți gândurile tale, ci entitatea care îți observă gândurile; tu ești cel care gândește, separat și în afara gândurilor tale (Duval & Wicklund, 1972).

Putem să ne petrecem ziua fără să ne acordăm o atenție suplimentară sinelui nostru interior, doar gândind, simțind și acționând după cum dorim; cu toate acestea, putem, de asemenea, să ne concentrăm atenția asupra acelui sine interior, o abilitate pe care Duval și Wicklund (1972) au numit-o "autoevaluare".

Atunci când ne angajăm în autoevaluare, putem să ne gândim dacă gândim, simțim și acționăm așa cum "ar trebui" sau dacă ne respectăm standardele și valorile. Acest lucru este denumit comparare cu standardele noastre de corectitudine. Facem acest lucru zilnic, folosind aceste standarde ca modalitate de a judeca corectitudinea gândurilor și comportamentelor noastre.

Folosirea acestor standarde este o componentă majoră a practicării autocontrolului, deoarece evaluăm și determinăm dacă facem alegerile corecte pentru a ne atinge obiectivele.

beneficii demonstrate ale autocunoasterii

Ne poate face mai proactivi, ne poate stimula acceptarea și poate încuraja dezvoltarea pozitivă de sine (Sutton, 2016).

Conștientizarea de sine ne permite să vedem lucrurile din perspectiva celorlalți, să practicăm autocontrolul, să lucrăm creativ și productiv și să experimentăm mândria față de noi înșine și față de munca noastră, precum și stima de sine generală (Silvia & O'Brien, 2004).

Aceasta duce la o mai bună luare a deciziilor (Ridley, Schutz, Glanz și Weinstein, 1992).

Ne poate face mai buni la locul de muncă, ne poate face să comunicăm mai bine la locul de muncă și ne poate spori încrederea în sine și bunăstarea legată de locul de muncă (Sutton, Williams, & Allinson, 2015).


Aceste beneficii sunt motive suficiente pentru a lucra la îmbunătățirea conștiinței de sine, dar această listă nu este deloc exhaustivă. Conștientizarea de sine are potențialul de a îmbunătăți practic orice experiență pe care o aveți, deoarece este un instrument și o practică care poate fi folosită oriunde și oricând, pentru a vă împământeni în momentul respectiv, pentru a vă evalua în mod realist pe dumneavoastră și situația și pentru a vă ajuta să faceți alegeri bune.


Atunci când autocunoașterea și autoreflecția sunt utilizate într-o manieră constructivă, acestea pot avea un impact semnificativ asupra efectelor psihologice. Îmbunătățiri în diverse aspecte ale vieții pot fi obținute printr-o mai bună conștientizare a sinelui și a interacțiunii cu mediul înconjurător. Este o practică de care oamenii pot beneficia în multe domenii diferite.

Luarea de perspectivă este un beneficiu al conștientizării de sine. Pentru o interacțiune socială eficientă, cineva trebuie să înțeleagă că este separat de ceilalți și că ceilalți au nevoi și gânduri diferite. O mai bună luare de perspectivă permite creșterea răspunsurilor empatice la situația celorlalți. Acest lucru îmbunătățește relațiile și conexiunile cu alte ființe umane.

Un alt beneficiu al conștiinței de sine este îmbunătățirea autocontrolului sau a autoreglării .

Creșterea creativității este un alt beneficiu al autocunoașterii. Persoanele foarte creative trec adesea printr-un proces îndelungat în crearea proiectelor lor (Csikszentmilhalyi, 1996). Pentru ca un produs să se nască în cea mai bună formă, o persoană foarte creativă reflectă profund asupra muncii sale pentru a face ajustări și îmbunătățiri.


Stima de sine ridicată și mândria de sine sunt beneficii suplimentare ale conștiinței de sine sporite. În timp ce a se vedea pe sine ca fiind sub standardele sociale poate prezenta un efect negativ, opusul poate fi adevărat dacă cineva se vede pe sine ca fiind cauza succesului.


Copiii care dezvoltă o înțelegere a faptului că succesul în sarcini este realizat pe plan intern vor avea ca rezultat o stimă de sine mai mare. Acesta pare a fi un act de echilibru între înțelegerea responsabilității fiecăruia de a lucra pentru a avea un comportament de succes și înțelegerea rolului circumstanțelor asupra rezultatelor.


Oamenii au tendința de a atribui rezultatele pozitive ale unei sarcini unor factori interni, cum ar fi efortul și capacitatea (Schlenker, 1990), și de a atribui eșecul unor factori externi. Nivelurile mai ridicate de conștientizare de sine permit o mai mare schimbare a obiceiurilor atunci când este prezent eșecul și evitarea afectării negative.

Obiceiurile sunt greu de schimbat, dar această schimbare se realizează doar cu o conștientizare de sine sporită.

Implicațiile unor rate mai ridicate de conștientizare de sine la locul de muncă sunt de anvergură. Conștiința de sine managerială creează relații mai bune la locul de muncă.

De asemenea, creează rezultate mai bune în ceea ce privește realizarea obiectivelor.

Avantajele practicării introspecției

Un posibil avantaj al practicării introspecției este reducerea anxietăților. Conștientizarea gândurilor și acțiunilor noastre în raport cu răspunsul nostru emoțional la lumea din jurul nostru permite creierului nostru să creeze o gândire precisă.

Cu un răspuns mai puțin reacționar, apar modalități mai eficiente de a interacționa cu lumea din jurul nostru.

Creșterea încrederii în sine este un alt avantaj al practicării introspecției. Un individ care este conștient atât de punctele forte, cât și de cele slabe, își poate evalua mai bine modul în care abordează viața de zi cu zi. Crearea de limite și creșterea în ceea ce privește punctele forte și punctele slabe poate crea mai multe oportunități pentru ca încrederea în abilități să înflorească.


Creșterea conexiunii cu ceilalți prin introspecție este un avantaj suplimentar al practicii. Exersarea abilității de a lua o perspectivă creează spațiu pentru o mai bună ascultare și un răspuns plin de compasiune față de ceilalți. Atunci când intrăm într-o interacțiune cu o minte deschisă și cu mai puține preconcepții, se creează un spațiu mai larg de comunicare.

Un alt avantaj al practicării introspecției este extinderea capacității de dezvoltare personală. Atunci când ești în ton cu gândurile tale, se creează altele noi. Ideile noi și creative vor prospera la un individ a cărui minte este clară și concentrată pe nașterea noului.


Creșterea fericirii poate fi un avantaj al introspecției. Atunci când un individ își ia timp să se uite în interiorul său și să definească ce înseamnă fericirea pentru el, iar apoi își ia timp să urmărească în mod intenționat această fericire se poate obține o creștere. Fericirea este o stare subiectivă, așa că, prin urmare, necesită introspecție pentru ca o stare sporită să fie obținută.

Minicursul gratuit "Practica Zilnică - Vindecarea și Integrarea Copilului Interior Rănit" este exact despre asta! Despre autocunoastere, cresterea constiintei de sine prin reflectie si introspectie. Aboneaza-te la newsletter ca sa il primesti in mod gratuit.
*******************************************

Vindecarea și integrarea Copilului Interior Rănit: metoda care, pas după pas te ajută să te conectezi cu Copilul tău Interior și să vindeci părțile rănite.


Canalul YouTube Rivadu – unde găsești meditații ghidate, podcasturi și interviuri pe teme de creștere și dezvoltare personală.

207 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page