Câte povești co-există în Istorie?
Actualizată în: 28 iun. 2022

Refugiați politici, oameni care fug de război, bărbați și femei care scapă de o catastrofă, oameni care se luptă cu o boală incurabilă, oameni care se luptă pentru supraviețuire, drame personale...
Există o mare Istorie care ne cuprinde pe toți:
· Istoria pe care o citim în ziare,
· Istoria pe care ne-o spun la știri,
· Istoria trecutului care a motivat acest război teribil și
· Istoria pe care într-o zi cineva o va scrie pentru noi,
dar între paginile acestei mari cărți universale se află și istoria noastră, cea povestită la persoana întâi de fiecare dintre noi, care, deși are același scenariu, același an calendaristic, aceleași evenimente, același context, folosește alte cuvinte, alte personaje și prezintă alte puncte de vedere.
În situațiile de urgență, cu cât intervenim mai repede, cu atât mai repede reușim să ne stăpânim emoțiile și stresul rezultat în urma expunerii la un eveniment catastrofal și cu atât mai mari sunt șansele de a limita efectele stresului posttraumatic.
Tulburarea de stres posttraumatic în situații de urgență
Tulburarea de stres posttraumatic este consecința oricărei situații de urgență și se manifestă ca o consecință a evenimentelor stresante sau traumatice pe care le-am trăit personal sau la care am fost martori indirecți. Tulburarea de stres posttraumatic este denumită și nevroză de război, deoarece PTSD a fost studiat datorită persoanele care au fost implicate în situații de război sau în situații cu un puternic impact emoțional. Majoritatea persoanelor cu PTSD retrăiesc momentele de teroare trăite în timpul traumei prin flashback-uri.
Gândește-te la asta: atunci când te confrunți cu o situație de urgență catastrofală, cum ar fi un război, te simți complet neajutorat și ai un mare sentiment de goliciune.
Nu există răspunsuri, nu există explicații.
Viktor Frankl, psihiatru și filozof austriac, a afirmat că suferința încetează să mai fie suferință doar atunci când capătă un sens, iar persoanele care reușesc cumva să recitească și să redefinească evenimentele stresante au mai multe șanse de a le depăși cu succes.
Daca vrei sa reasculți podcastul insiprat din munca lui Viktor Frankl:
Viktor Frankl știa foarte multe despre experiențele de război, deoarece a petrecut anii războiului în lagăre, motiv pentru care în cartea sa "Un psiholog în lagăre" scrie: "Din modul în care un om își acceptă destinul inevitabil și, odată cu acest destin, toate suferințele care îi sunt provocate, din modul în care un om își ia suferința asupra sa ca pe o cruce, apar posibilități infinite de a da sens vieții, chiar și în cele mai dificile momente, până la ultimul act al existenței".
O tehnică eficientă pentru tulburarea de stres post-traumatic în situații de urgență
Una dintre cele mai frecvente soluții, atunci când ne confruntăm cu un stres atât de puternic, este să încercăm să uităm ce s-a întâmplat. Sub iluzia că poate "uita" cumva trauma pe care a trăit-o și că poate controla sentimentele înfricoșătoare asociate cu aceasta, persoana încearcă să nu se gândească la ceea ce s-a întâmplat. Dar, făcând acest lucru, experimentează situația paradoxală în care, cu cât încearcă să o uite mai mult, cu atât mai mult sfârșeste prin a și-o aminti.
De fapt, unele povești, deși temute, trebuie spuse pentru a fi exorcizate și a-și pierde efectul copleșitor asupra ta.
O tehnică foarte utilă pentru tratamentul tulburărilor de stres posttraumatic este "romanul traumă".
Aceasta constă în a nota în fiecare zi, într-un fel de poveste și în modul cel mai detaliat posibil, toate amintirile traumei din trecut: imagini, senzații, gânduri. În fiecare zi ar trebui să revină în scris asupra acelor momente teribile, până când simțim că am scris tot ceea ce trebuie spus.
După ce a fost scris, trebuie să se evite recitirea a ceea ce am scris și să se pună într-un plic sau chiar sa fie distrus. Trecerea in revista în scris a evenimentului tragic pe parcursul a câteva zile permite detașarea treptată de frica, durerea și furia pe care le-a provocat, producând efectul final, si anume, relocarea temporală a trecutului în trecut.
Așadar, atunci când se lucrează în situații de urgență, este important să se facă bine, dar este de asemenea important să se facă rapid!
Aici ultimul podcast ”Copilul Interior Rănit în vremuri de criză”.
********************
Vindecarea și integrarea Copilului Interior Rănit: metoda care, pas după pas te ajută să te conectezi cu Copilul tău Interior și să vindeci părțile rănite.
Canalul YouTube Rivadu – unde găsești meditații ghidate, podcasturi și interviuri pe teme de creștere și dezvoltare personală.
Înscrie-te la newsletter ca să primești un curs bază pentru dobândirea echilibrului emoțional.