Ce este PTSD datorat copilăriei? Plus test#1 de evaluare
Actualizată în: 28 iun. 2022

PTSD, sau tulburarea de stres posttraumatic, este un diagnostic real, folosit de obicei în cazurile în care oamenii au suferit un eveniment traumatic la vârsta adultă (cum ar fi participarea la o bătălie violentă sau un accident de mașină).
Simptomele includ, printre altele, flashback-uri, anxietate, depresie, insomnie, retragere socială și emoții explozive.
Un alt tip de PTSD este PTSD complex (sau CPTSD), care este cauzat de expunerea cronică și continuă la traume emoționale sau fizice, cum ar fi un război, o relație abuzivă sau o copilarie cu episoade de neglijenta si/sau abuzuri. Această variantă a CPTSD o numesc PTSD datorată copilăriei și despre ea este vorba în munca mea.
(pe acest site vei gasi articole, videoclipuri, cursuri online și instrumente pe care le-am creat pentru a-i ajuta pe oameni să înceapă recuperarea, indiferent dacă au sau nu acces la ajutor profesional).
Vizionează podcastul în care vorbesc despre ”Ce este PTSD datorat copilăriei?”
Test pentru evaluarea traumelor din copilărie
Răspunde cu DA sau NU. Până la vârsta de 18 ani:
1. S-a întâmplat ca un părinte sau adult din casă să te înjure, să te insulte, să te batjocorească, să te umilească? S-a comportat cineva în aşa fel încât să îţi fie teamă că vei fi rănit fizic?
2. S-a întâmplat ca un părinte sau adult din casă să te împingă, lovească, apuce sau să arunce cu ceva în tine în aşa fel încât ţi-au rămas urme?
3. S-a întâmplat ca un părinte sau adult din casă, cu cel puţin 5 ani mai mare decât tine, să îţi atingă corpul în vreun fel sexual sau chiar să abuzeze sexual de tine?
4. S-a întâmplat să simţi că nimeni din familia ta nu te iubeşte şi nu te face să te simţi special şi iubit? Ai simţit că cei din familie nu îşi poartă de grijă unii la alţii şi nu se simt apropiaţi unii faţă de alţii?
5. Ai simţit des sau foarte des că nu aveţi destulă mâncare, haine şi că nu e nimeni care să aibă grijă de tine sau că părinţii erau sub influenţa substanţelor şi astfel te neglijau?
6. Ți-ai pierdut cel puţin un părinte biologic prin divorţ, abandon sau alte motive?
7. S-a întâmplat des ca mama ta să fie lovită, bruscată, împinsă sau abuzată în orice fel şi ameninţată?
8. Ai avut în familie pe cineva alcoolic sau dependent de substanţe?
9. Ai avut în familie pe cineva cu depresie sau boală psihică, cineva care a vrut să se sinucidă?
10. Ai avut vreun membru al familiei la puşcărie?
*********************************************************
Adună toate răspunsurile la care ai răspuns DA şi vei obţine scorul. Cu cât e mai aproape de 10, cu atât ai avut o copilărie mai grea.
*****************************************************
Ce se întâmplă cu creierul în dezvoltare dacă există aceste traume? Creierul dezvoltă mecanisme de adaptare pentru a alina suferința și sunt afectate biologic, fizic, neurologic, trei aspecte ale creierului:
Circuitul de dopamina, responsabil de motivație și plăcere,
Circuitul opioid, responsabil de alinarea suferinței fizice și emoționale
Autocontrolul
Rezultatul?
Adaptarea creierului ca să supraviețuiești în copilărie la traumele psihologice la vârsta adultă te vor face să fii vulnerabil la următoarele:
Dependențe
Boli cronice
Boli autoimune
Cancer
Dacă nu am fost crescuți cum trebuie (și majoritatea dintre noi nu am fost crescuți în așa fel încăt să avem satisfacții profesionale și economice/bănești, relații fericite și/sau sănătate), primim ca și adulți o a doua șansă.
Aceasta a doua șansă se cheamă ”re-parenting” și putem să vindecăm Copilul Interior și să învățăm iubirea de sine prin dezvoltare personala și spirituală.
Traumele nevindecate se manifesta cel mai puternic în relatii unde dacă nu știm ce avem de făcut/zis/acționt, nu facem decât să ne retraumatizăm și să creăm noi traume pe lângă cele existente.
Traumele duc la stresul post-traumatic si e nevoie să eliberăm corpul și sistemul nervos de acest stres care ne scade dramatic calitatea vieții.
Vindecarea de traume este echivalentul absolvirii unei școli – dobândim la sfărșitul acestei școli abilități care devin apoi „super puteri”.
Dacă la început traumele par un „blestem”, ele devin apoi o binecuvântare pentru că au fost dalta și ciocanul care ne-au șlefuit și format pentru a ne atinge pe deplin potențialul cu care am venit pe această lume.
Traumele nevindecate ne afectează personalitatea și calitatea relațiilor când devenim adulți pentru că duce la:
1. Grija excesivă pentru alții și ignorarea nevoilor noastre.
2. Identificarea cu rolul profesional și responsabilitatea (munca în continuu și neîntreruptă)
3. Supresia emoțiilor negative pentru a nu supăra sau deranja (din frica de a nu fi acceptați și/sau frica de abandon).
4. Te simți responsabil de emoțiile și stările altora în timp ce le ignori pe ale tale.
5. Convingerea că nu trebuie să dezamagești pe nimeni, deci refuzi să spui oamenilor NU când trebuie să spui „nu” și refuzi să spui DA când este necesar să spui „da”
Lucrul cel mai important este că in copilărie, marea majoritate dintre noi nu dezvoltam ne-iubire față de părinți, chiar dacă mulți dintre noi au conflicte cu ei.
Lucrul cel mai important pe care trebuie să îl ințelegi este că noi, abuzații fizic și emoțional, ÎNCEPEM SĂ NU NE MAI IUBIM PE NOI ÎNȘINE.
Nu mai stim ce este iubirea, confundam suferința cu iubirea și este vai si amar de noi.
Exact asa cum a spus Dostoievski: " Uneori, omul este extraordinar, pasional, îndrăgostit de suferință"
Suntem îndrăgostiți cu pasiune și chiar inconștient de suferință, dacă aceasta este ceea ce a prevalat în viața noastră. Noi, ființele umane, suntem animale sociale și mamifere, avem nevoie de obiceiuri, de puncte de referință înțelese ca oameni, locuri, spații fizice. Ele ne oferă siguranță, ne permit să ne stăpânim mediul, viața.
Când învățăm despre suferință în copilărie, este tot ceea ce știm, devine aproape o soră, ceva familiar care face parte din noi.
Din păcate, o victimă va deveni aproape întotdeauna un abuzator.
********************************
Ești gata să încerci un NOU mod de vindecare?
Vindecarea și integrarea Copilului Interior Rănit: metoda care, pas după pas te ajută să te conectezi cu Copilul tău Interior și să vindeci părțile rănite.
Canalul YouTube Rivadu – unde găsești meditații ghidate, podcasturi și interviuri pe teme de creștere și dezvoltare personală.
Înscrie-te la newsletter ca să primești un curs bază pentru dobândirea echilibrului emoțional.