top of page

Cum te simți când suferi de Tulburare de stres post traumatic datorat copilăriei dificile?

Persoanele care au avut o copilărie grea trec adesea prin viață simțind sau știind că sunt diferite de majoritatea oamenilor.

Și este de înțeles că expunerea timpurie la violență, dependență, abuz sau neglijare poate avea un efect pe tot parcursul vieții asupra sănătății mintale și a comportamentului.

Iar până nu de mult, cercetătorii credeau că aceste efecte sunt în mare parte psihologice sau învățate de la părinți disfuncționali.

Și, deși acest lucru este parțial adevărat, datorita Neuroștiințelor, acum știm că leziunea primară este de natură neurologică.

Traumatismele timpurii dereglează creierul și sistemul nervos declanșând o întreagă gamă de probleme, de la obezitate la ADHD, de la boli de inimă la dependența de sex.

Pentru persoanele cu PTSD din copilărie, simpla lor dereglare este o problemă care face ca lucrurile obișnuite din viața de zi cu zi să fie foarte dificile si de neînțeles pentru cei din jurul lor.

Lucruri banale precum mersul la o întâlnire romantica, petrecerea timpului in singurătate, exprimarea unei opinii sau pur și simplu cumpărarea unei rochii îl pot declanșa complet.

Dacă ai putea vedea o imagine RMN a creierului în această stare de dereglare, ai vedea cum cortexul frontal stâng devine slab și inactiv, împiedicând capacitatea de a raționa și de a fi atent.

Și ai vedea cum cortexul frontal drept se inflamează puternic, ceea ce reprezintă un potop de emoții.

Deci, raționament suprimat, emoții hiperactive.

Îți este familiar?

Deci, nu este totul în mintea ta, in modalitatea ta de a gândi dar este în creierul tău, la nivel fizic.

Există această schimbare de activitate, undele cerebrale sunt neregulate, respirația și ritmul cardiac devin neregulate și nesincronizate și poate fi resimțită amorțeală la nivelul mâinilor, gurii, feței.

Ar putea fi greu să găsești cuvinte sau să termini ceva ce faci.

Ar putea fi greu să fii atent.

Personal, sunt neîndemânatică, imi pierd echilibrul, nu duc frazele la bun sfârșit și parca aș avea două mâini stângi.

Scrisul meu de mână se schimbă atunci când sunt dereglată.

Pentru mulți dintre noi, în această stare de dereglare spunem lucruri pe care nu le gândim și facem lucruri pe care nu am fi vrut să le facem cu adevărat.

Sau putem deveni tăcuți și retrași, sau putem să ne simțim disperați și să acționăm impulsiv sau să intrăm într-o stare de furie și să ne luăm de oameni.

Iar după o izbucnire, este posibil să nu simțim aproape nicio emoție și să ne comportăm cu răceală față de persoanele pe care tocmai le-am rănit.

Multe persoane mi-au spus că atunci când sunt supărat am o expresie foarte dura si rece.

Și astfel este imposibil să îți dai seama din exterior ce simt.

Pare că nu-mi pasă.

Am auzit-o foarte des si abia după ce am studiat in mod amănunțit efectele pe care trauma o are asupra creierului nostru și cum ne comportam când creierul intră în dereglare am înțeles ce se întâmplă cu mine și am înțeles si de ce eram acuzată de răceală și lipsă de emoții.

În realitate, am emoții și îmi îmi pasă.

Si este destul de dificil atunci când fața ta spune una oamenilor, iar sentimentele tale sunt exact opusul.


Nimeni nu știa acest lucru înainte.

Nici doctorii, nici terapeuții, nici profesorii; nimeni nu știa.

Dar acum știm.

Ca sa ilustrez celor care nu au experimentat niciodată senzația de dereglare este că este ca și cum ai purta pe urechi o pereche de căști cu muzica heavy metal data la maximum.

Și e ca și cum ai purta ochelarii altcuiva care fac totul neclar.

Iar când e foarte rău, e ca și cum ai purta o pereche uriașă de pantofi de clovn care sunt cu 30 cm prea lungi pentru picioarele tale.

Ai înțeles.

Ești ca și cum nu ești sincronizat cu mediul fizic; pari normal, nimeni nu își dă seama ce ți se întâmplă și trebuie să te prefaci că ești bine și că participi la conversație, dar te simți deconectat și inconfortabil.

Și te trezești încercând sa spui ce ar spune o persoană prezentă și conectata.

Trebuie să te gândești si să te forțezi sa ai expresia potrivita pe fața astfel încât să pară adecvată la ceea ce spune cealaltă persoană.

Numai că nu poți auzi cu adevărat ce spun, pentru că zgomotul din capul tău este foarte puternic.

Dereglarea se activează atunci când ne confruntăm cu factori de stres și crize.

Și nu uita că suprima capacitatea de a raționa și, în același timp, amplifica emoțiile.

Așadar, vezi cum se explică în mare măsură de ce cei dintre noi cu PTSD din copilărie par să facă mereu aceleași alegeri proaste.


Chiar și atunci când ne promitem nouă înșine că nu o vom mai face, chiar și atunci când vrem cu toata ființa sa nu vom mai repeta greșelile.

Și apoi te uiți la tine însuți și îți dai seama ca ai luat-o din nou pe miriște.

Iar eu sunt aici să îți spun o veste minunată: că poți rupe acest ciclu.

Ești cu adevărat capabil să faci alegeri bune și schimbări bune, dar nu până nu înveți să te re-reglezi.

Așa că soluția vine în două faze.


În primul rând, învățați să intri in echilibru și să rămâneți cit mai mult in echilibru emotional.

și apoi, cu mintea ta echilibrata, lucrează la comportamentele care au rezultat din faptul că ți-ai trăit viața dereglata timp de atâția ani.

Trauma din copilărie s-a întâmplat, este un fapt și cu siguranță am fost afectați.

Dar nu este neapărat ceea ce s-a întâmplat în trecut ci modalitatea prin care am reacționat la viață, la diferite circumstanțe si care au devenit obișnuințe.

Obișnuința de a avea o adicție, de avea o dependență, o co-dependență. obișnuința de a nu ne iubi și respecta pe noi înșine, începând de la corp până la spirit.

Traumele din copilărie ne-au făcut cadou dereglarea la nivel cerebral și strategiile de coping autodistructive.

Aceasta este esența a ceea ce împărtășesc în cursurile mele și în coaching.Recunoaște ce s-a întâmplat și apoi lasă deoparte astfel încât să nu te re-traumatizezi de unul singur, sa nu te identifici cu trecutul tau.

Și apoi, mută-ți atenția pe soluționarea problemelor cu care te confrunți azi, in prezent. A comportamentelor, a alegerilor tale.

Concentrează-te pe ceea ce faci acum, pe ceea ce faci pentru a-ți face viața fericită.

Și așa devii adevăratul tău sine.

Este timpul să îți cauți sinele real.

Trecutul nu te poate atinge aici si acum. Nu are putere asupra ta decât în măsura în care îi dai tu voie.

Este timpul să fii tu însuți în toată frumusețea și unicitatea ta.

Amintește-ti că ești o lucrare în curs de perfecționare și este ok așa. Nu ești perfect dar ești perfectabil.

Și dacă poți stăpâni dereglarea, ai noi posibilități.

Poți să cunoști alti oameni și să încerci alte experiențe așa cum te poți îndepărta de acei oameni și de acele experiențe care nu te hrănesc, care nu te fac sa inflorești.

Toate acestea devin alegeri atunci când înveți să îți reglezi dereglarea emoțională.

Îți poti încerca norocul în dragoste.

Poți să îți spui povestea fără să te lamentezi și să cazi în deznădejde.


Ești pregătit să încerci un NOU mod de vindecare?


EFT – Intră în contact cu propriile emoții și gestionează-le în mod eficient!” / ca să înveți metoda de echilibru emoțional și energetic EFT.


Vindecarea și integrarea Copilului Interior Rănit: metoda care, pas după pas te ajută să te conectezi cu Copilul tău Interior și să vindeci părțile rănite.


Canalul YouTube Rivadù – unde găsești meditații ghidate, podcasturi și interviuri pe teme de creștere și dezvoltare personală.


135 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page