top of page

Narcis, Cerbul, Ecoul și Nemesis - vindecarea relației cu un narcisist

Actualizată în: 28 iun. 2022


Despre puterea transformatoare a poveștilor se știe de mult.

Este folosită ca să ne educăm copii, în antichitate se foloseau pentru a comunica în mod simplu și eficient concepte dificile și pentru a ajuta persoanele să se transforme prin integrarea acestor concepte.

Se vorbește mult despre narcisism și se pun etichete, și este o bună ocazie să se arunce propriile responsabilități și eșecuri pe spatele altora pur și simplu, etichetându-i ca fiind narcisiști. Să nu pierdem această ocazie, vă rog! Mai ales că putem poza în victime cu spoială de cunoaștere și înțelepciune de tarabă !

În povestea mitologică Narcis era un tânăr foarte frumos condamnat să nu se poată privi în oglindă, deci metaforic să nu se cunoască pe sine sub pedeapsa morții simbolice a personalității sale.

Așadar, Narcis, se retrage într-o pădure vânând cerbi cu arcul și săgețile, și își procura astfel hrana. (în mod simbolic, narcisistul are nevoie de ”hrană” pentru a-și nutri persoanlitatea)

Cuvântul „vânătoare” implică lipsa unei confruntări reale, de fapt nu există o confruntare directă cu prada, care este doar exploatată și apoi aruncată când nu mai este utilă.

Într-un mod similar se comportă narcisistul modern, care în loc de căprioare vânează persoane „căprioare”, deci persoane ingenue care nu-și dau seama de pericol și confundă săgeata lui Narcis, care în acest caz sunt atitudinile seducătoare, cu săgeata Erosului, când în realitate este o săgeată trasă cu unicul scop de a le face pradă.

De aceea, persoana „cerb” (care poate fi, în aceeași măsură, femeie sau bărbat) reprezintă simbolic persoana naivă care, păstrând un anumit grad de inocență, nu este conștientă de intențiile malefice ale celor din jur pentru că nu este capabilă să le conceapă ea însăși.

Este tipul de persoană care este concentrată pe problemele vieții cotidiene și confundă atitudinea prădătoare a narcisistului cu o atitudine de afecțiune reală și se lasă păcălită; devine astfel pradă, anihilându-se pentru narcisist, care profită însă, devorând carcasa și aruncând-o imediat după aceea la gunoi.

După persoana „caprioară/cerb” urmează persoana „Ecou”. În poveste, Narcis întâlnește apoi nimfa Echo care are particularitatea de a repeta exact tot ceea ce spune Narcis.

Nimfa Echo reprezintă persoana care de teama abandonului își anulează personalitatea încercând să o facă identică, asemănătoare cu cea a narcisistului, în acest fel va evita contrastele și un eventual abandon.

În plus, persoana ”Ecou”, spre deosebire de persoana ”căprioară, cerb”, își dă seama că narcisistul este într-adevăr narcisist, dar nu renunță la ideea unei relații ideale pe care vrea să o construiască.

De aceea ea merge alături de narcisist crezând că mai devreme sau mai târziu acesta va ceda și se va lăsa iubit și va iubi, dar acest lucru nu se va întâmpla niciodată pentru că narcisistul se teme de intimitate, fuge de intimitate. (teama morții simbolice a unei părți a personalității sale).

În povestea mitologică Echo este abandonată de Narcis și începe să plângă și să se consume până la dispariție, în această situație este bine evidențiat potențialul distructiv care apare la finalul unei relații narcisiste, în care victima este literalmente consumată de depresie până la distrugere fizică.


Și cum noi trăim într-un Univers perfect în echilibru, dâra distructivă lăsată de Narcis este observată de divinitatea numită Nemesis, care decide să intervină: îl ia de urechi pe frumosul nostru Narcis și îl obligă să se privească în oglindă, deci metaforic să cunoască acele părți din sine de care fugea de teama de a nu-și deteriora Marele și Grandiosul sine.

Narcis vede două imagini:

· Prima imagine reprezintă arhetipul umbrei, adică toate acele părți ale caracterului care derivă din traumele din trecut, dintr-un egocentrism înnăscut excesiv, din toate automatismele dăunătoare dobândite și din toate părțile învechite ale caracterului care sunt acum inutile și chiar dăunătoare,

· Aa doua imagine reprezintă în schimb ceea ce ar putea fi Narcis dacă ar integra partea vulnerabilă respinsă, adică toate acele caracteristici care țin de moralitate și empatie care îi lipsesc narcisistului.

Nemesis îl obligă pe Narcis să moară pentru a renaște la un nou sine, complet, integrat.

Ea îl forțează să aleagă pentru că situația nu mai poate continua așa, de fapt vindecarea pentru un narcisist ar reprezenta tocmai moartea simbolică a unei părți din ego-ul său și integrarea unor noi caracteristici, așa-numitul proces de individuație, ceea ce se întâmplă în orice relație sănătoasă, dar este și ceea ce narcisistul evită cu orice preț.

Așadar, persoana ”Nemesis” reprezintă persoana care, odată ce a conștientizat narcisismul partenerului, abandonează teama de a fi părăsit/ă, abandonează teama de consecințe negative, începe să fie ea însăși, nu-și mai adaptează propriul caracter la încercarea de a-l mulțumi pe narcisist și îi aruncă în față toate mecanismele sale caracteriale defectuoase, toate fărădelegile lui, îi dă jos masca de forță dezvăluind tot ce se află dedesubt și de care narcisistul fugea, îi distruge falsul sine grandios și îl obligă să aleagă, spunând că se refuză să fie tratat/ă ca o pradă de unică folosință.

Fie se formează o relație serioasă, în care amândoi se dăruiesc pe deplin unul celuilalt, astfel încât să declanșeze procesul de identificare, care ar fi atunci adevăratul scop al unei relații sănătoase, fie nu se face nimic, moment în care narcisistul percepe integrarea ca o anulare și de aceea rezultatul cel mai frecvent este fuga narcisistului însuși, care odată scăpat va pleca în căutarea de noi persoane ”cerb/căprioare” pe care să le exploateze.

Personalitatea Nemesis derivă din interpretarea psihologică a poveștii mitologice a lui Narcis și este punctul de sosire a unei linii evolutive care trece inițial prin personalitatea cerbului, apoi prin personalitatea Ecou și în final prin personalitatea Nemesis.

Aceste trei personaje sunt prezente în mit și reprezintă exact evoluția caracterială prin care trebuie să treacă victima narcisistului pentru a scăpa de narcisistul însuși sau, alternativ, pentru a transforma relația din narcisistă în una sănătoasă.

Dacă ți-a plăcut articolul împartașește-l cu prietenii tăi sau cu cine știi că are nevoie.
Dacă nu ți-a plăcut, dă-l la toată lumea.

*********************


Vindecarea și integrarea Copilului Interior Rănit: metoda care, pas după pas te ajută să te conectezi cu Copilul tău Interior și să vindeci părțile rănite.



Canalul YouTube Rivadu – unde găsești meditații ghidate, podcasturi și interviuri pe teme de creștere și dezvoltare personală.

Înscrie-te la newsletter ca să primești un curs bază pentru dobândirea echilibrului emoțional.

232 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page