top of page

Nu vreau să fiu ca mama sau ca tatăl meu

Actualizată în: 28 iun. 2022


Există o teamă pe care o aud adesea în ședințe: aceea de a deveni ca părinții noștri. Uneori, similitudinea comportamentului sau a reacției noastre este semnalul de alarmă care îi determină pe oameni să se îndrepte spre creșterea personală și să inceapă auto explorarea lumei interioare.

De exemplu, acum lucrez cu o clienta care a observat că este foarte reactivă cu cei din jurul ei, în special cu copiii ei. Iar ea, care a avut o copilarie dificila si durearoasa constelata cu lipsa atentiei si a ingrijirii suficiente este foarte atentă în ceea ce privește educația copiilor ei, nu-și poate ierta faptul că nu este o mamă care să se ridice la înălțimea propriilor așteptări.

Fără să îți dea seama cere foarte mult de la ea însăși și de la cei din jurul ei, iar atunci când își dă seama că a făcut o greșeală, intră în sentimente de vinovăție și devine autocritică.

Mai presus de toate, îi este teamă: nu cumva mă comport ca părinții mei? se întreabă ea însăși.

Uneori ne simțim umiliți de reacțiile noastre ca si părinți și, pentru că ne este teamă să nu le provocăm suferință copiilor noștri, ne facem multe ganduri și incercam din rasputeri, facem eforturi prea mari ca sa evitam sa facem greșeli. Sau ajungem să ne comportăm exact ca mama sau tatăl nostru.

Vizionează podcastul aici:


Dar cum este posibil ca poveștile noastre să fie îmbibate de aceleași vechi refrene, dacă rațional știm ce nu ne place?

Pentru că atunci când suntem în dificultate - și în relațiile noastre intime suntem deseori, deoarece ne simțim vulnerabili - replicăm reactiv lucrurile cu care suntem cel mai familiarizați.

Poate vă întrebați de ce facem acest lucru.

Pentru că copilul nostru interior este tenace: continuăm să repetăm lucruri vechi - chiar dacă sunt neplăcute - pentru că avem iluzia că, mai devreme sau mai târziu, în repetiție, se va întâmpla ceva nou; poate că de data aceasta va sosi aprobarea pe care nu am primit-o niciodată și pe care am așteptat-o toată viața? Poate că, mai devreme sau mai târziu, cineva își va cere scuze și va recunoaște că a mers prea departe cu noi? Mai devreme sau mai târziu se va întâmpla ca oamenii apropiați să ne ofere intelegere, acceptare și iubire doar pentru că suntem așa cum suntem?

Cum se schimbă scenariul?

Vestea bună este că putem schimba aceste matrițe care ne-au modelat comportamentul și modul nostru de a fi în relații. Putem să mergem intenționat pe căi în care să alegem la fiecare pas ceea ce funcționează pentru noi, fără a urma calea cunoscută de obicei și recunoscând că, dacă continuam sa mergem in cerc, vom ajunge în același punct, chiar dacă pornim din locuri diferite.

Astfel, putem descoperi că nu ceea ce facem noi ne face să fim asemănători sau diferiți de părinții noștri: nu este vorba de a reproșa sau de a ne abține de la reproșuri. Suntem cu adevărat diferiți și distincți atunci când putem discrimina și alege liber când este logic să facem sau nu ceva; când ne putem permite să ne certăm copiii fără să ne simțim vinovați sau sa fim ca mama sau tatăl nostru.

Ne diferențiem de modelele noastre de fiecare dată când recunoaștem modul nostru de a fi în relație și devenim conștienți de modul în care menținem în viață aceste mecanisme. Dar, mai presus de toate, ne schimbăm atunci când învățăm să vindecăm experiențele care ne-au rănit și, ca adulți, să ne redăm posibilitatea de a asculta aceste emoții și de a ne satisface nevoile care au rămas neglijate și neauzite.

Ne emancipăm de aceste modele atunci când devenim proprii noștri părinți iubitori, pentru că știm să ne ascultăm nevoile și să le satisfacem. Numai în acest fel putem să ne acordăm cu nevoile copiilor noștri și să devenim ceea ce suntem: puțin asemănători, puțin diferiți de mama și tatăl care ne-au dat naștere.

*********************

Vindecarea și integrarea Copilului Interior Rănit: metoda care, pas după pas te ajută să te conectezi cu Copilul tău Interior și să vindeci părțile rănite.



Canalul YouTube Rivadu – unde găsești meditații ghidate, podcasturi și interviuri pe teme de creștere și dezvoltare personală.


Înscrie-te la newsletter ca să primești un curs bază pentru dobândirea echilibrului emoțional.

88 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page