top of page

Nu există o idee de cuplu ideal la care să se supună fiecare dintre noi

Actualizată în: 28 iun. 2022


Viața în cuplu oferă o serie nesfârșită de oportunități de dezvoltare personală începând prin a vă curăța spațiul personal de ”moșteniri” de la antenți.

Biologia, cultura, economia și familia de origine tind să creeze roluri foarte compatibile, dar și incompatibile, în care bărbații și femeile sunt diferiți, au sarcini diferite, sau aceleași sarcini cu drepturi diferite.

Amestecul de familii în sine are provocările sale, dar amestecul de culturi, care este atât de frecvent în zilele noastre, adaugă o savoare specială romantismului și procreării.


Un călător spațial de pe altă planetă care trebuie să petreacă câteva zile pe planeta noastră ca să cunoască modalitatea pământenilor de a procrea și de a stabili relații romantice, cu siguranță ar trimite un raport în care ar afirma că este un mister absolut cum pot pământenii să formeze relații.


Dacă sunt în raport, vor să iasă, iar dacă sunt în afara unei relații, vor să intre, iar orice stare intermediară pare relativ instabilă.

Dacă privim la rece orice relație, ne confruntăm întotdeauna cu amintirile, fanteziile și credințele fiecăruia. Cu toate acestea, există unele aspecte care complică problema. În fiecare relație există straturi de dezvoltare care rareori devin vizibile.

Aceste straturi sunt extrem de puternice.


Recent, o clientă mi-a povestit despre o noapte lungă de ceartă cu partenerul ei, după care a reușit să scape și să-l închidă afară. În cele din urmă, fiecare dintre ei stătea de o parte și de alta a unei uși închise – epuizați, frustrați, furioși și dornici de o îmbrățișare, dar și nerăbdători să plece.


Dacă este să ne luăm după definițiile iubirii care circulă pe FB si alte canale, este ușor de judecat că ăștia doi sunt nebuni sunt de legat și că sunt împreună pentru cine știe ce comodități și interese, dar această explicație este prea simplă. Un ascultător plin de compasiune descoperă multe motive pentru care oamenii rămân împreună sau se despart, dar acestea sunt rareori legate de ceea ce se vede la suprafața unei relații de zi cu zi între doi adulți.


Nu contează dacă sunt bărbat sau femeie, homosexual sau heterosexual, alb sau negru, deși acest lucru poate complica și mai mult lucrurile.

Contează modul în care a fost primit în familie la naștere.

Cât de multă dragoste a fost acolo?

Copilul a fost binevenit, chiar dorit, sau a fost respins, sau a făcut parte și din planuri de avort?

Au fost satisfăcute nevoile copilului, sau a fost neglijat, abuzat? Copilul a avut sexul potrivit sau trebuia să fie băiat? Sau poate fată?

În cazul în care condițiile nu au fost ideale, cum a reușit copilul să se descurce în ciuda dificultăților? Ce strategii a adoptat copilul pentru a-și satisface măcar o parte din nevoi?


Când am împărtășit reacția mea cu clienta menționată mai sus, i-am spus:

"Dacă îmi permit să reacționez ca o adultă normală, mă simt furioasă din cauza comportamentului partenerului tău sau aș putea spune că amândoi sunteți nebuni. Știu că nu ești nebună, așa că trebuie să ai un motiv întemeiat să fii cu el. Care este acest motiv? "

A făcut o pauză lungă, iar răspunsul său mi-a reamintit să nu judec ci doar să ascult. Să nu mă opresc la definițiile banale ale unei relații de iubire, să nu îmi umplu gura cu cuvinte care nici nu știu bine ce înseamnă, gen ”iubire necondiționată”.

Să ies din șablonul ideii de relație perfectă, ideală etc.

Ea a declarat: "Nimeni nu a înțeles niciodată cum am fost neglijată, bătută și abuzată în copilărie. El provine din circumstanțe similare, chiar mai rele. Amândoi am supraviețuit acestor traume și el este singurul care știe prin ce am trecut. El știe, și cu el simt că nu mai sunt singură. Amândoi nu am învățat să dăm sau să primim dragoste, știm doar să ne luptăm. Dacă ne certăm, amândoi știm că existăm și că suntem împreună. "


Nu există o idee de cuplu ideal la care să se supună fiecare dintre noi.

Există cuplul ideal pentru fiecare din noi. Întrebarea este dacă suntem suficient de conștienți de sine ca să înțelegem acest lucru.

*********************

Ești pregătit să încerci un NOU mod de vindecare?

Vindecarea și integrarea Copilului Interior Rănit: metoda care, pas după pas te ajută să te conectezi cu Copilul tău Interior și să vindeci părțile rănite.

Canalul YouTube Rivadu – unde găsești meditații ghidate, podcasturi și interviuri pe teme de creștere și dezvoltare personală.

Înscrie-te la newsletter ca să primești un curs bază pentru dobândirea echilibrului emoțional.

107 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page